Den begynte så lykkelig, historien om Varingskollen alpinanlegg, og som eventyr flest har den en lykkelig slutt så langt. Men de 60 årene som har gått siden starten, har vært fulle av dramatikk der anlegget flere ganger har stått på kanten av stupet.
Thomas Fearnley på Aas Gård var pioneren. Inspirert av sin bestefar Nils O. Young Fearnley, fikk han med seg reklamemannen Chris Bugge og alpinisten Per Rollum.
Sammen jobbet de for å realisere tanken om et alpinanlegg i Varingskollen.
Med 33 kapitalsterke aksjonærer og lån i forsikringsselskap og bank ble startkapitalen på 830.000 kroner skaffet til veie, og konstituerende generalforsamling ble holdt 9. februar 1961.
2. juledag 1962 kunne de første fornøyde gjestene la seg frakte til toppen av anlegget med en stolheis, og i mars året etter kunne de innta en bedre middag med tilhørende drikke i restauranten Varingsstua på toppen.
Likevel, det skulle ikke gå mer enn drøye tre år før A/S Varingskollen måtte be kreditorene om en underhåndsakkord. En reduksjon av gjelden gjorde det mulig å fortsette, men stadig gikk diskusjonen mellom styret og daglig leder om hva som skulle til for å trekke enda flere alpininteresserte til Hakadal.
En eksplosiv brann i juni 1969 førte til at stolheisen brant ned. Anlegget måtte stenge, og det skulle gå vel tre år før «Nye Varingskollen» kunne åpne.
«Skurken» i historien om Varingskollen er utvilsomt været. Ingen rår med det, noe optimistiske nye eiere opp gjennom tidene nådeløst har fått erfare. Grønne vintre, regn istedet for snø, streng kulde frister ikke folk til alpinbakken. Litt hjalp det riktignok da det første snøproduksjonsanlegget kunne tas i bruk i desember 1985.
Vriene værforhold til tross, alpinistene i Hakadal IL har gjennom historien oppnådd imponerende gode resultater. De har hevdet seg i mange konkurranser, en alpinist kom på landslaget allerede i 1975, og i de senere årene har HIL hatt utøvere med i junior-VM, vunnet VM-gull, OL-bronse, vunnet verdenscup og Kongepokaler, satt verdensrekord.
Kjærligheten til Varingskollen har vært sterk og vedvarende.
Og kanskje ekstra sterk har den vært de siste seks årene, fra Hakadal Idrettslag overtok anlegget fra Oslo Vinterpark i 2016. Etter en enorm innsats først og fremst fra lokale ildsjeler, godt støttet av politikere og stiftelser, har alpinanlegget fått et stort løft. Og selv om ildsjelene fortsatt leverer kjærligheten til Varingskollen, drives anlegget på en profesjonell måte gjennom sesongen.
Utsalgssteder er på YX-stasjonen i Hakadal, samt på kiosken på Elvetangen.